Wybory żywieniowe podczas ciąży są niezwykle ważne, ponieważ nie wszystkie spożywane przez ciężarne potrawy i produkty działają korzystnie na organizm.
Wydawać by się mogło, że dieta nie jest zależna od poszczególnych okresów ciąży, zwanych trymestrami, jednak to w jakim okresie ciąży aktualnie się znajdujemy może pomóc nam w przykładowo w pozbyciu się lub chociaż złagodzeniu dolegliwości ciążowych.
Prawidłowe odżywianie w okresie ciąży ma ogromne znaczenie nie tylko dla zdrowia kobiety, ale i dziecka. Wpływ niekorzystnych czynników środowiskowych, w tym niedobór jak i nadmiar składników pokarmowych może prowadzić do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych i hormonalnych, które wpływają na zdrowie dziecka w późniejszym okresie życia.
Nadmiary i niedobory składników odżywczych w życiu płodowym skutkują rozwojem powikłań metabolicznych i sercowo-naczyniowych w okresie dorosłości. W pierwszym trymestrze ciąży, kiedy silnie odczuwać można mdłości, warto ograniczyć jedzenie potraw smażonych i powstrzymać się od picia kawy. Podczas przygotowania posiłków lepiej zrezygnować z pikantnych i intensywnie pachnących przypraw. Należy pić po posiłku, a nie przed nim.
kobieta/KBY02011_kobieta_ciaza_sukienka_brzuch_ojoimages_cr.webp" style="border-style:solid; border-width:0px; height:300px; width:450px" />
fot. ojoimages
Zaleca się jedzenie posiłków częstych, ale małych ilościowo. Na śniadanie warto wybrać chleb chrupki i sucharki. Kobiety borykające się z męczącymi dolegliwościami wymiotnymi powinny włączyć do diety herbatę imbirową i uzupełniać płyny wodą i sokami z warzyw, koniecznie bez cukru.
W pierwszym trymestrze ciąży trzeba zwiększyć ilość witamin i składników mineralnych w diecie, ponieważ pierwszy trymestr jest kluczowym dla rozwoju płodu. Warto postarać się jeść różne gatunki sałat, szpinaku, kapusty pekińskiej i brokułów, ponieważ wymienione produkty zawierają kwas foliowy. Czerwona papryka, brukselka, kapusta kiszona, natka pietruszki, cytrusy i czarna porzeczka dostarczą organizmowi witaminy C.