Zaloguj
Reklama

Pokarmy niebezpieczne w ciąży

Autorzy: Dr Zofia Polska
Pokarmy niebezpieczne w ciąży
Fot. Shutterstock
(5)

Artykuł przedstawia najczęściej spotykane zagrożenia związane z dietą. Opisano w nim pokarmy zawierające substancje, których nadmierna ilość w organizmie może mieć negatywny wpływ na przebieg ciąży oraz zdrowie matki i płodu. Zawiera także informacje dotyczące możliwości zmniejszenia ryzyka szkodliwości tych pokarmów.

Reklama

Podczas stosowania odpowiedniej diety w czasie ciąży, która ma bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju ciąży oraz zdrowia dziecka, szczególną uwagę należy zwrócić nie tylko na to co się spożywa, ale także w jakich ilościach. Istnieje wiele produktów, których spożywanie, szczególnie w nadmiernych ilościach, może w znacznym stopniu zagrażać bezpieczeństwu zarówno matki jak i płodu. Nie ulega wątpliwości, że najwartościowsze są pokarmy jak najbardziej naturalne i jak najmniej przetworzone. Zbyt mało w naszej diecie jest warzyw i owoców, dostarczających wielu witamin i mikroelementów, a zbyt dużo produktów wysoko przetworzonych, które podczas obróbki tracą wiele ze swoich wartości odżywczych.

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe mogą mieć bardzo niekorzystny wpływ na ciążę oraz przyszłe dziecko. Najbardziej niebezpieczne jest spożywanie nadmiernej ilości pokarmów. Kobieta ciężarna, której posiłki zawierają nawet najzdrowszą żywność, nie jest w stanie utrzymać odpowiedniej diety, jeżeli będzie spożywać ją w nadmiernych ilościach. Takie postępowanie doprowadzi nie tylko do nadmiernego przyrostu masy ciała, ale może pociągnąć za sobą inne dolegliwości lub powikłania z tym związane jak np. otyłość, nadciśnienie i obrzęki, cukrzyca i inne. W czasie ciąży nie ma potrzeby rezygnowania z żadnych produktów, jednak pewna ich grupa powinna znajdować się pod ścisłym nadzorem.

Nie zaleca się spożywania w czasie ciąży:

  • przetworzonej żywności,
  • zawierającej nadmiernej ilości soli oraz ostrych przypraw,
  • żywności określanej jako „Fast food” (hamburgery, hot-dogi),
  • produktów zawierających konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty,
  • surowego, niedogotowanego lub niedopieczonego mięsa,
  • serów miękkich i pleśniowych,
  • surowych ryb i owoców morza,
  • surowych jaj i niepasteryzowanego mleka,
  • nadmiernej ilości cukrów prostych,
  • potraw ciężkostrawnych, tłustych,
  • ryb z niewiadomego źródła połowu,
  • gotowych dań oraz wyrobów garmażeryjnych,
  • mocnej kawy oraz herbaty,
  • alkoholu i napojów alkoholowych.

Piśmiennictwo

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Reklama
(5)
Komentarze