Przepis na smaczną antyrakową przystawkę

Odpowiedni dobór składników spożywczych podczas przygotowywania codziennych posiłków może mieć kluczową rolę w prewencji chorób nowotworowych. Posiłki, aby dostarczały związków chroniących przed rakiem, wcale nie muszą być skomplikowane. Warto skorzystać z przepisów na antyrakowe przystawki i smacznie cieszyć się zdrowiem!
Przepis na smaczną antyrakową przystawkę - Objawy i przebieg
BAKŁAŻAN W POMIDORACH
Składniki dla 4 osób :
- 4 bakłażany
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Bakłażany umyć i przeciąć wzdłuż (nie obierać ze skórki). Miąższ ponacinać i posolić, a następnie położyć na kratce grillowej miąższem do dołu i pozostawić na ok. 25-30 minut do odcieknięcia. W tym czasie przygotować sos z pomidorów. Dokładnie ponaciskać bakłażany, tak aby wyciekło z nich jeszcze więcej wody, a następnie na odrobinie oliwy obsmażyć je z obydwu stron na patelni. Posiekać natkę pietruszki i skroić bardzo drobno czosnek. Następnie na każdy kawałek bakłażana nałożyć około jedną łyżkę sosu pomidorowego, posypać natką pietruszki i czosnkiem. Smacznego!
Pomidor - źródło karotenoidów, głównie likopenu (aby zwiększyć przyswajalność tego związku przez organizm zaleca się poddawać pomidory obróbce termicznej wraz z oliwą z oliwek).
Bakłażan - zawiera sporo błonnika pokarmowego, bogaty w wapń, potas i magnez jest niskokaloryczny. Odgrywa istotną rolę w prewencji chorób nowotworowych przewodu pokarmowego.
Piśmiennictwo
Bibliografia:
Tse.Ch.: Kuchnia antyrakowe. Dieta profilaktyczna, 237 przepisów, Wydawnictwo Esprit Kraków 2011
M.Hamm.: Stop dla raka. Lepiej zapobiegać niż leczyć, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2010
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.